BIM-tekniker installasjon

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering og på dette ettårige heltidsstudiet lærer du både digital 3D-modellering av tekniske installasjoner og metoder for samhandling og koordinering av byggeprosesser. BIM-teknikere er svært etterspurte, særlig de med spesialiseringen installasjon.

FTI01H
Heltid

Dette studiet rekrutterer studenter fra installasjonsfagene, som VVS og elektro. Har du bakgrunn fra bygg og anlegg er det andre studiet, BIM-tekniker konstruksjon, det riktige for deg.

Framtida krever mer tverrfaglig arbeid i planlegging og prosjektering. BIM er verktøyet og prosessen som integrerer, analyserer og optimaliserer de miljømessige, sosiale og økonomiske faktorene i et byggeprosjekt. BIM-teknikeren har også en sentral rolle for å sikre gjennomføring i henhold til internasjonale standarder.

Ett av disse kravene må oppfylles:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev i elektrofag eller VVS.

Hvis du skal avlegge fag/svenneprøve etter søknadsfristen og før skolestart, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.

2. Fem års praksis som ufaglært innen fagområdene nevnt over og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger.

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet består av to hovedemner, BIM og PSI (prosess, samhandling og informasjonsflyt:

1. BIM (bygningsinformasjonsmodellering)

• 3D-modellering
  • IFC-bearbeiding (Industry Foundation Classes) og modellutveksling
  • Animasjon, bildebehandling og presentasjon
  • Konstruksjon/installasjon med DAK
  • Standarder og byggesøknad

2. PSI (prosess, samhandling og informasjonsflyt)

• Struktur og databehandling
  • Backup og datasikring
  • Digital kommunikasjon og digital tallbehandling
  • Samhandling

I tillegg har studentene anledning til å hospitere to uker på en arbeidsplass, gjerne hos en rådgiver-, entreprenør-, arkitekt- eller ingeniørbedrift, fortrinnsvis på våren. Hospitering er ikke obligatorisk, men sterkt anbefalt.

Kompetanse og jobbmuligheter

Yrkestittelen BIM-tekniker installasjon gir deg svært gode jobbmuligheter hos større entreprenører, rådgivere, programvareleverandører, arkitektfirmaer, ferdighus-fabrikanter og i undervisningssektoren.