Matteknikk

Næringsmiddelindustrien trenger flere fagfolk med kompetanse på trygg matproduksjon – fra råvare til ferdigvare. Har du bakgrunn fra matfag eller restaurantfag, kan dette studiet gi deg nye jobbmuligheter – på laboratorier, med produktutvikling, HMS og kvalitetsarbeid – eller innen salg av utstyr til industrien.

FTK02D/N
Deltid
Nettbasert

Dette studiet vil øke din kompetanse innen råvarer, mikrobiologi og matkjemi, laboratoriearbeid og kvalitetskrav ved produksjon av næringsmidler. Studiet passer spesielt godt til deg med restaurant- og matfag eller deg  som jobber i næringsmiddelindustrien og ønsker mer formell kompetanse eller har lederambisjoner.

1. Fullført og bestått videregående opplæring med relevant fagbrev/svennebrev:
Kokk, institusjonskokk, servitør, baker, konditor, slakter, kjøttskjærer, butikkslakter, pølsemaker, sjømathandler, fagarbeider sjømatproduksjon, fagarbeider industriell matproduksjon.

Hvis du skal avlegge fag/svenneprøve etter søknadsfristen og før skolestart, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.

2. Fem års relevant praksis som ufaglært fra næringsmiddelindustrien eller restaurantbransjen og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger.

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet er praktisk lagt opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning og laboratoriearbeid. I tillegg gjennomfører studentene praktiske prosjekter, gjerne i samarbeid med eller på oppdrag fra bedrifter som også bidrar med gjesteforelesere og bedriftsbesøk.

Studiet består av ni emner som gir til sammen 120 fagskolepoeng.
Tre redskapsemner (1–3), fem grunnlagsemner (4–8) og et hovedprosjekt.

1. Realfag (matematikk og fysikk)
2. Yrkesrettet kommunikasjon
(norsk og engelsk)
3. LØM (ledelse, økonomi, markedsføring)
4. Innledende kjemi
5. Generell kjemiprosess
6. Kjemi og mikrobiologi i mat
med faglig ledelse
7. Trygg matproduksjon
med faglig ledelse
8. Lokal tilpassing/kvalifiserende
spesialisering m/faglig ledelse
9. Hovedprosjekt

Kompetanse og jobbmuligheter

Studiet gir tittelen fagskoleingeniør, og du vil finne de fleste jobbene i matindustrien: I laboratorier, med produktutvikling, innen HMS, med kvalitetssystemer, som hygienerådgiver, eller med salg av næringsmiddelutstyr. Studiet gir også grunnlag for å bli yrkesfaglærer og til å ta mesterbrev.