En rekke reformer, stortingsmeldinger og utredninger de siste 15 årene peker på behovet for mer kompetanse i oppvekstfeltet. Ny rammeplan for barnehagene og Læreplanverket for kunnskapsløftet (2006) legger føringer for det faglige innholdet.
Med dette studiet får du en bred videreutdanning i oppvekstfag og kan bli en viktig ressurs både for barna, kollegene dine og arbeidsplassen din. Det handler om samhandling mellom faggrupper, om integrering, om kvalitet i tilbudet for en helhetlig oppvekst for barn og unge 0-18 år.
Opptakskrav
Ett av disse kravene må oppfylles:
1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål fra relevant yrkesutdanning fra videregående skole som for eksempel barne- og ungdomsarbeiderfaget, helsearbeiderfaget, samt utdanning som aktivitør.
Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.
2. Minst fem års relevant yrkespraksis innen helse- og oppvekstsektoren: barnehage, skole, skolefritidsordning eller andre pedagogiske virksomheter for barn og unge.
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet legger opp til én fast undervisningsdag pr uke.
I tillegg kommer praksis som gjennomføres over 10 uker i forbindelse med emne 4. Praksis kan foregå i barnehage, skole, SFO eller annet barne- og ungdomsarbeid. Skolen sørger for relevant praksisplass, men du kan også ta praksis på din egen arbeidsplass. Gjennom praksisperioden vil fagskolen ha veiledning med studentene for å nå målsettingene for den enkelte student i emne 4.
Studiet består av fire hovedemner i tillegg til et hovedprosjekt:
1. Felles grunnlag for fagskoleutdanningene i oppvekstfag
2. Pedagogikk og didaktikk
3. Språkfellesskap
4. Forebyggende arbeid og tverrfaglig samarbeid
5. Hovedprosjekt
Kompetanse og jobbmuligheter
Du vil finne de fleste jobbene innen kommunale helse- og oppveksttjenester som f.eks. barnehage, skolefritidsordning, som assistent i skole, boliger og institusjoner for barn og unge.