Tverrfaglig miljøarbeid innen rus og psykisk helse

I behandling og omsorg til pasienter med ruslidelser er en bred og helhetlig tilnærming viktig – en tverrfaglig innsats der ikke bare rusproblemet vektlegges. Den kroppslige helsesituasjon, familie--relasjonene, sosiale utfordringer og ikke minst det sosial nettverket er alle viktige elementer.
FHH51/D
Deltid

Pasienter med sammensatte helseutfordringer er mer vanlig enn uvanlig i arbeidshverdagen til helsefagarbeidere og hjelpepleiere. Mange pasienter med alvorlige psykiske lidelser har også et rusproblem, og en stor del av pasientene med alvorlige ruslidelser har også psykiske lidelser. I lys av samhandlingsreformen ser vi økte omsorgsoppgaver for kommunene til disse pasientgruppene.

Mennesker med rus og/eller psykiske lidelser er ingen ensartet gruppe. Dette studiet skal gi deg en grunnleggende omsorgsevne til å kunne møte den enkelte bruker der han eller hun er, på bakgrunn av innsikt i den enkeltes livsfortelling og sykdomshistorie.

Ett av disse kravene må oppfylles:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål og autorisasjon som helsefagarbeider, hjelpepleier, omsorgsarbeider eller barne- og ungdomsarbeider fra studieretning for helse- og oppvekstfag.

Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen og før skolestart, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.

2. Fem års praksis som ufaglært innen fagområdene nevnt over og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger.

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet er bygd opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning, gruppearbeid og prosjektarbeid, veiledning og refleksjon over praktiske erfaringer. I tillegg kommer 10 ukers praksis med 30 timer/uke. Praksis kan gjennomføres på egen arbeidsplass, hvis den er relevant for studiet, eller som tradisjonell utplassering på en annen arbeidsplass.

Studiet består av fire hovedemner, i tillegg til praksis og hovedprosjekt:

1.    Felles grunnlag for fagskoleutdanninger i helse- og sosialfagene
2.    Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid
3.    Fagspesifikk kunnskap om brukergruppene og sykdomsforebyggende arbeid
4.    Behandlingstiltak, oppfølging og koordinering
5.    Praksis
6.    Hovedprosjekt

Kompetanse og jobbmuligheter

Studiet kvalifiserer for arbeid innen hjemmebasert omsorg, på boenheter som er bemannet med helsepersonell, innen rus og psykisk helsevern i kommunene og innen psykisk helsevern og andre spesialisthelsetjenester.