Avansert prehospital kompetanse er en ny høyere yrkesfaglig utdanning for ambulansefagarbeidere som arbeider innen prehospitale tjenester. Studiet er unikt fordi det gir 90 studiepoeng og læringsutbyttebeskrivelsene til dette studiet tilsvarer nivå 5.2 i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR).
Utdanningen er utviklet i samarbeid med Vestre Viken HF, Prehospital klinikk Sykehuset Vestfold, Prehospitale tjenester Sykehuset Telemark HF og Fagskolen i Viken.
Fagskoleutdanningen vil medvirke til å videreutdanne ambulansearbeidere med økt kompetanse innen anatomi/ fysiologi, legemiddelhåndtering, helserett, etikk, kommunikasjon, samarbeid, vurdering, kartlegging og operativt arbeid som koordinering og prioritering av tjenesten på skadested.
Emnene bygger på hverandre og gir en faglig progresjon med økende krav til forståelse og kompetanse av yrkesutøvelsen innen ambulansetjenesten og det prehospitale arbeidet. Utdanningen avsluttes med emne 9 som er en hovedoppgave. Hovedoppgaven utgjør avsluttende eksamen for studiet og vil ha fokus på de fagspesifikke emnene i utdanningen.
Kompetanse og jobbmuligheter
Fagskoleutdanningen vil være et viktig bidrag for å styrke yrkesgruppens faglige kompetanse slik at tjenestetilbudet er i samsvar med et stadig økende avanserte krav til ambulansetjenestens virksomhet. Utdanningen utdyper og forsterker sentrale ferdigheter og kunnskaper som ambulansepersonellet må inneha for å utføre avanserte oppgaver av både teknisk og ikke-teknisk karakter.
Faglig kompetanseheving bidrar til at det det opprettholdes gode tjenester og bidrar til godt samspill med pasienten og samarbeidspartnere. Tilstrekkelig og riktig kompetanse vil styrkes hos ambulansefagarbeideren, og vil være med på å møte fremtidige behov (Meld.St.7 (2019-2023) Nasjonal helse – og sykehusplan).