Rehabilitering og hverdagsmestring (modul)

Modulen skal gi kunnskap om og innsikt i rehabilitering og habilitering til de mest vanlige brukergruppene. Studenten får oversikt over og praktiske ferdigheter i bruken av ulike hjelpemidler og velferdsteknologi, samt ulike kartleggingsverktøy og hvordan tilrettelegge for en bedre hverdag for den enkelte. Samarbeidet med pårørende, andre frivillige og ulike nettverks- og interesseorganisasjoner er også en del av dette emnet.

Utdanningen svarer direkte på Riksrevisjonens funn om at seks av sju kommuner mangler lovpålagt kompetanse på rehabilitering i helsetjenestene.

Det har skjedd en stor endring i tankesettet omkring temaet hverdagsmestring. Vi har vært for opptatt av å treffe riktige hjelpetiltak, snarere enn å kartlegge hva pasienten/brukeren kan få til selv.

Hva lærer du?

Det norske helsevesenet trenger flere fagfolk med spesialisert kompetanse innen rehabilitering, hverdagsrehabilitering og hverdagsmestring. Rehabilitering har som mål å øke livskvaliteten, og det skjer ved bruk av koordinerte og kunnskapsbaserte tiltak som skal øke funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse i utdanning, arbeidsliv og sosiale sammenhenger. Fagområdet er i sterk utvikling og avgjørende for å lykkes med Leve hele livet-reformen.

Følgende temaer inngår i modulen:

  • Rehabilitering og hverdagsmestring
  • Rehabilitering og habilitering av de mest vanlige brukergrupper
  • Ressurser i rehabiliteringsprosessen
  • Praktiske metoder og redskaper i rehabiliteringsprosessen (del 2)
  • Rehabilitering
  • Hjelpemidler og tilrettelegging i hverdagen

Studiet er bygd opp med klasseromsundervisning, studiebesøk, individuelt arbeid og gruppearbeid.

Hva kan du bli?

Modulen vil gi deg kompetanse innen rehabilitering og hverdagsmestring som kan brukes både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.