Spesialisering baker- og konditorfaget

Dette er landets første høyere yrkesfaglig utdanning for baker- og konditorer! Spesialisering baker- og konditorfaget er utviklet av bransjen selv, og er et skreddersydd fagskolestudie for deg som er baker- eller konditorsvenn.
 
 

NYHET!

Med dette studiet får du mulighet til å bygge på din kompetanse og spesialisere deg innenfor temaer innen råvarer i produksjonsprosesser, ledelse, kvalitetsprosesser, bærekraft, ernæring, i tillegg til flere fordypningstemaer. 

Baker- og konditorbransjen er en bransje i omstilling, og har behov for kompetanseutvikling på alle områder og nivåer. Ved å ta dette studiet bidrar du til å møte fremtidens kompetansebehov. Studiet kan kombineres med både jobb, fritid og familieliv. Bli med på reisen å bidra til et spennende kompetanseløft av bransjen! 

Studiet ble utviklet gjennom bransjeprogrammet for mat- og drikkevareindustrien. Disse organisasjonene har vært med å utvikle innholdet i studiet: Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NHO Mat og Drikke, Sjømat Norge, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og Fagskolen i Viken.

Vil du lese mer om innholdet i studiet se i skolens studieplan i høyre fane.
 

Opptakskrav

Les om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak ››

a) Relevant fag- eller svennebrev

b) Søkere som ikke fyller kravene a og som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven i løpet av påfølgende semester.

Les mer om opptakskravene i studieplanen.

Aktuelle fagbrev

  • Bakerfaget
  • Konditorfaget

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet har et omfang på 30. studiepoeng og er inndelt i 3 emner. Studiet organiseres som nettbasert studium med fysiske samlinger i Sørumsand. Studiet gjennomføres på deltid på 2 semester, over 1 skoleår. Totalt omfang iberegnet egenstudier antas å være omtrent 750 timer.  Utdanningen ligger på fagskolenivå 5.1 i Nasjonalt Kvalifikasjonsrammeverk. Utdanningen inneholder ikke praksis.

Studiet består av tre emner. Hvert emne gir 10. studiepoeng.

  1. Råvarenes egenskaper, bruksområder og kjemi i produksjonsprosessen (10.stp.)
  2. Produksjons- og bedriftsledelse (10.stp.)
  3. Kvalitets- og produksjonsprosesser i bakerier og konditorier (10.stp.)

Kompetanse og jobbmuligheter 

Påfyll av kompetanse gjennom hele arbeidslivet blir stadig viktigere. Ny kompetanse gir både muligheter for deg som svenn, samtidig som det bidrar til å utvikle bransjen. 
 
Et fagskoletilbud åpner opp for nye muligheter. Kanskje har du en drøm om å starte for deg selv en dag, jobbe innenfor en annen del av bransjen, starte i en ny rolle, kanskje som leder eller fokusere på å utvikle og spesialisere deg som fagperson i jobben du har i dag? Uansett hva grunnen din er, vil dette studiet gi deg nye muligheter i arbeidslivet. 

Samordna opptak

Oppstart på dette studiet er høsten 2024, men du kan søke allerede fra 1.februar gjennom Samordna opptak.

Ønsker du mer informasjon om hver enkelt emne, finner du mer informasjon i studieplanen i fanen til høyre. Ved spørsmål om studiet kan du ta kontakt med oss: vikenfs@afk.no

Studiekostnader

Studier ved Fagskolen i Viken er offentlig finansiert. Les mer om studiekostnader.
De aller fleste studier hos oss gir rett til lån og stipend i Lånekassen. Les mer om lån og stipend. 

Relevante saker

Lars er den nye faglæreren

– Drømmen er å starte eget konditori

 

Informasjon med forbehold om endringer.