Studiet gir deg kunnskapen du trenger innen både landbruks- og ledelsesfag for å optimalisere drift av landbrukseiendom og kunnskap for praktisk rådgivning.
Studiet retter seg mot bønder/kommende bønder, ansatte/framtidig ansatte i landbrukets rådgivningstjenester, agronomer og fagarbeidere i landbruk. Studiet legger størst vekt på produksjon av korn og oljevekster, grovfôr og potet. Etter endt studium skal du ha kompetanse til å etablere, lede og drive et landbruksforetak med hovedvekt på planteproduksjon eller fungere som rådgiver innen agronomi og miljø- og energiplanlegging i planteproduksjon.
Opptakskrav
Ett av disse kravene må oppfylles:
1. Fullført og bestått videregående opplæring fra naturbruksprogrammet (unntatt fiske og fangst, akvakultur, og reindrift).
Hvis du skal avlegge fag/svenneprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.
2. Fem års praksis relevant yrkeserfaring og/eller annen skolegang. Les mer på skolenes hjemmesider.
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet er samlingsbasert med noe nettbasert undervisning/veiledning i tillegg. Arbeidsformer er forelesninger, oppgaveløsning, presentasjoner, utferder, gruppearbeid og tverrfaglig prosjektarbeid. Studenten skal også være ute i bedrift (40 timer). Skolen samarbeider tett med næringslivet og henter lærerkrefter fra landbrukets rådgivningstjenester og organisasjoner. Gårdsbesøk er sentralt i studiet, og disse brukes også som case i undervisningen.
Det legges opp til ti samlinger på to eller tre dager per år.
Studiet består av tre hovedemner, i tillegg til det avsluttende hovedprosjektet:
1. Driftsledelse og økonomi
2. Planteproduksjon
3. Klima og miljø
4. Tverrfaglig fordypningsoppgave
Fullstendig studieplan kan hentes på www.hvam.vgs.no eller www.fagskolen-innlandet.no
Kompetanse og jobbmuligheter
Etter fullført og bestått studium oppnås tittelen «Agrotekniker innen planteproduksjon og driftsledelse». Kompetansen kan brukes på egen gård, i rådgivningsaparatet for landbruket eller som fagarbeider i landbruk.
Studiet gir sammen med praktisk pedagogisk utdanning (PPU) mulighet for å jobbe som faglærer på videregående skole.