Landbruksfag

Økologisk landbruk

Etterspørselen etter økologisk mat øker, mens produksjonen i Norge avtar. Næringa og offentlige myndigheter har imidlertid en felles målsetting om å dekke opp etterspørselen med norskproduserte varer. Studiet skal gi økt kunnskap om produksjon av økologisk mat, og hvilke virkninger produksjonen har for matproduksjonen, klima og miljø.

Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket

Kjøtt og melk fra ku og sau basert på beiting og dyrking av gras står for omlag halvparten av produksjonen og sysselsettingen i fjellbygdene. Fjellandbruket tar vare på tradisjoner, bidrar til bosetting og holder kulturlandskapet ved like. Dette er en framtidsrettet agroteknisk utdanning - mens du er i jobb.

Natur- og kulturbasert entreprenørskap (1 år)

Utvikling av ny næring basert på gårdens og bygdas natur- og kulturressurser kan gi bonden flere bein å stå på. Dette studiet er en kortere variant av det to-årige studiet med samme navn. I dette studiet ligger hovedvekten på etablering og utvikling av bedrifter. Også her får du testet dine egne ideer gjennom studiet.

Planteproduksjon og driftsledelse

Stortingets målsetting om 20 % økning i matproduksjonen øker kravene til effektiv drift, og skal målet nås på en bærekraftig måte, trenger hele næringen mer kompetanse, ikke minst planteprodusentene. Dette samlingsbaserte studiet gir deg kunnskapen du trenger innen både landbruks- og ledelsesfag for å optimalisere driften din.

Sauehold og lokal foredling

Hvert år slippes omtrent to millioner sauer ut på beite i Norge, de fleste på Vestlandet, i fjellbygdene og i Nordland. Mer lokal videreforedling er viktig både for lønnsomhet og sysselsetting. I dette studiet får du utviklet din evne til nytenking, og du får et godt grunnlag for å utvikle din egen virksomhet videre.